Jom Klik

Mari kita Qurban

Daddy.... Mummy... Harraz....

Daddy.... Mummy... Harraz....

Thursday, December 20, 2012

Api Api Api...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Mesti korang tertunggu tunggu entri aku semalam kan (mode perasan)... hahaha...
Tapi aku xdpt nk keluarkan entri semalam sebab...ada kebakaran berlaku kat office aku...
Semua orang have to evacuate the office building...
Siap bomba datang lagi... kelas gitu...

Masa kejadian berlaku, aku bersama boss tgh buat discussion... yg kelakarnya.. we heard the bell ringging but both of thinks that is just the school bell sbb sebelah building office aku adalah sekolah (mana ada budak sekolah bulan ni - mode pelik)..
So dengan bangganya aku dan boss aku meneruskan diskusi kami tu (pekerja berdedikasi)...Boleh dpt bonus lebih tahun depan...
Until we heard everybody said "kebakaran, Kebakaran, Save yourself..." Masa tu la aku dan boss menggelabah...

Tapi aku still maintain cool (dalam hati cuak)... Aku ambik all my belonging (sebenarnya aku ambik Gtab je) dan terus keluar...Masa aku sampai kat main entrance asap keluar dgn byk sekali dari ground floor old building... Aku terus berlari (berlari konon) ke assembly point... Selang 5 minit.. Truck bomba pun sampai... Lepas tu turun la anggota bomba yang gagah perkasa dgn pakaian kebakaran yg lengkap.. siap bawak tong oksigen lagi... Cayalh.. Bomba respond sgt cepat..

Setelah bomba melihat situasi, mereka decided untuk potong grill dan masuk untuk control kebakarannya...

Alhamdulillah... kebakaran dpt dikawal dan kami semua selamat...

So korang layan gambar2 ni yer...

3 Buah kenderaan bomba... yang mula2 sampai adalah truck yang merah tu... lepas tu dtg van and last sekali kereta kembara.. aku difahamkan anggota bomba yg dtg dengan kembara tu adalah pakar kebakaran (gambar di snap masa dia tgh pakai coverall)


Pegawai bomba berdiskusi dengan HSE Manager, En Nor Razi (baju putih) mengenai situasi dan decide untuk memotong grill yg menghalang pasukan bomba untuk masuk. Aku difahamkan... disebabkan keadaan yang kucar kacir ni... budak2 facility xdpt nk cari kunci sbb tidak dibenarkan masuk kedalam building...


Kerja kerja pemotongan gril dijalankan oleh pihak bomba... Guna chainsaw... terbaik... Semua peralatan pihak bomba kita lengkap... Tahniah buat pihak bomba diatas tindakan pantas ini...
Selepas selesai memotong gril. Pihak bomba bersedia untuk memasuki kawasan kebakaran. siap bawak tong oksigen.. Cemerlang.. Sorry gambar sikit sbb menggigil (Alasan)
Pihak bomba mematikan bunyi alarm.. Tp alam still berbunyi kerana masih terdapat asap.. So mamat ni kerja dia akan offkan sistem alarm bila ada bunyi (kesian kat dia sbb kena berjengket) tapi mamat ni still steady. Aku kasi tabik spring kat dia...
Yang paling aku respect ialah.. Pegawai bomba yang ni... seorang wanita... HEbat ooo.. Sorry gambar pecah... Tp apa2 pun akak ni terbaik...


Mangsa mangsa kebakaran... Tgk muka sorang2 macam suka jer... hahaha.. mungkin suka sbb xpayah buat keje...








 Ok... So nanti aku update lagi.... See you all....

Asalamualaikum....


18 comments:

  1. selamat petang..jalan2 sini..wah ada pegawai bomba pompuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah... harap dapat singgah selalu yer

      Delete
  2. seronok la.. dpt jumpa pegawai bomba pompuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok... bukan senang nk cari tu...

      Delete
  3. nasib baik tak jadi apa2 yang buruk..

    p/s : hahaha..muka semua nampak suka sangat.hahaha.macam ada parti pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia org happy tuan boni.. sbb xpayah buat keje tu...

      Delete
  4. Alhamdulillah, nasib baik semuanya selamat... hehehe seronok x yah buat kerja la tu.. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur.. Semua selamat.. btul.. masing2 suka sebb xpayh buat keje..

      Delete
  5. Replies
    1. Mengikut cerita from HSE... Cabel overheat... pastu spark and light up the standby computer... sib baik xkena kat paper...
      Kalu kena paper... kemungkinan besar boleh terjadi kebakaran yg besar...

      Delete
  6. alhamdullilah, tiada kecederaan...ya, bomba mmg the unsung heroes..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur kepada Allah yang Esa.. Full kredit tu bomba..

      Delete
  7. alhamdulillah semuanya selamat..

    Nak jemput sis dan semua pelawat blog ni join contest terbaru cik tom ye: Contest Bersama Cik Tom dan Exabytes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Semua selamat... yg xselamat adalah computer yg caught fire tu.. hehehe...
      Insya Allah... Mari kita serbu Contest ni...

      Delete
  8. Replies
    1. Tu la pasal... Xtahu diaorg ni suka ker terkejut...
      Hahaha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Klik Disini

back to top

busuk